.
Waldimex Home
Beelden
Schilderijen
Water Elementen
Verlichting
Bedrijven
Contact
Over ons
Links
Winkel
Waldimex verlichting decoraties import en export.

Bezoek onze online winkel voor meer informatie.


Johannes Vermeer - Girl with a pearl earring,

De "Girl with a Pearl Earring" is karakteristiek voor Vermeer zijn latere meer volwassen stijl. Men denkt dat het meisje in het schilderij Vermeer zijn jongste dochter Maria is. Maar dit wordt vaak verworpen omdat de leeftijd van het meisje en het vermoedelijke jaartal van het schilderij niet overeenstemmen. Het meisje draagt een doek over haar hoofd, waar vanuit word gegaan dat het onderdeel is van een Turks kostuum, die gevonden werd tussen zijn bezittingen na zijn dood. Beeldschoon en zachtaardig, kijkt het jonge meisje over haar schouder om het oog van de kijker te vangen. Dit schilderij heeft geen diepere betekenis, voor zover wij weten.

Wat wel interessant is van dit bijzondere schilderij is de beschrijving van het restauratie proces.
De "Girl with a Pearl Earring" is voor het laatst gerestaureerd in 1994. Een heel team van experts heeft de meest geavanceerde apparatuur gebruikt, om de "Girl with a Pearl Earring" weer terug te brengen in de originele, frisse en beeldschone staat. Als eerste werd het oude vernis verwijderd door middel van een katoenen bol met oplosmiddel. Dit oplosmiddel was niet schadelijk voor de onderliggende verf. De 2e fase was het verwijderen van de verf van eerdere restauraties en slechte plekken met een scalpel en een oplosmiddel. Nu werden deze plekken, waar de verf was verwijderd, opgevuld met een pasta en een nieuwe, dunne laag vernis werd geplaatst. Nu kon het secure proces van repainten beginnen, gebruikmakend van een kleine kwast en een groot vergrootglas. Het hele proces werd afgesloten met een laatste laag vernis, waardoor de "Girl with a Pearl Earring" weer in haar volle glorie was hersteld.

Dit is natuurlijk maar een beknopte beschrijving van het restauratie proces. Je zou een boek kunnen schrijven om alle instrumenten, apparatuur en technieken die gebruikt zijn tijdens deze restauratie te beschrijven, maar deze beschrijving is in het kort hoe het restaureren van een schilderij in zijn werk gaat. Een ander aspect van een restauratie, wat zeer belangrijk is, is dat alle nieuw gebruikte materialen die gebruikt zijn tijdens de restauratie ook gemakkelijk te verwijderen zijn, zodat toekomstige restauraties ook mogelijk en eenvoudiger zijn.

. © Copyright 2005 - 2007 www.waldimex.nl  | webmaster@waldimex.nl