.
Waldimex Home
Beelden
Schilderijen
Water Elementen
Verlichting
Bedrijven
Contact
Over ons
Links
Winkel
Waldimex verlichting decoraties import en export.

Bezoek onze online winkel voor meer informatie.


Vincent van Gogh - Irises,

In mei 1889, na talloze pogingen van zelf verminking en ziekenhuis bezoeken, besloot Vincent van Gogh in Frankrijk naar een opvanghuis in Saint-Rémy te gaan. Hij heeft daar, de laatste jaren voor zijn dood, bijna 130 schilderijen gemaakt. Tijdens de eerste week begon hij aan de Irises, met de tuin van het opvanghuis als inspiratie. De geminimaliseerde compositie, verdeeld in brede gebieden van sprankelende kleuren en met monumentale irissen, was waarschijnlijk beïnvloed door het decoratieve patroon van de Japanse houtblok prints.

Er zijn geen andere bekende tekeningen van dit schilderij: Vincent van Gogh zelf zag dit als een studie. Zijn broer Theo erkende snel de kwaliteit en diende het schilderij in bij de "Salon des Indépendants" in september 1889. Hij schreef Vincent over de tentoonstelling: Het schilderij springt al van ver in het oog. Het is een beeldschone studie vol met zuurstof en leven.

Elke van van Gogh's "Irises" is uniek. Hij bestuurde hun bewegingen en vormen nauwkeurig om zo een variëteit van gebogen silhouetten te creëren gebonden door de golvende, kronkelende en krullende lijnen. De eerste eigenaar van dit schilderij, Franse kunstcriticus Octave Mirbeau, was één van van Gogh's eerste supporters, schreef: Hoe goed hij het unieke karakter van bloemen heeft begrepen is voortreffelijk.
. © Copyright 2005 - 2007 www.waldimex.nl  | webmaster@waldimex.nl